KFŠ DELTA ukončí proces posudzovania vplyvu na životné prostredie

16.04.2009 Stropkov

Prešov/Stropkov 16. apríla (TASR)) – Napriek nesúhlasnému stanovisku Mestského zastupiteľstva v Stropkove k výstavbe závodu na spracovanie pneumatík v areáli tamojšieho priemyselného parku, plánuje spoločnosť KFŠ DELTA, ...
Vedenie spoločnosti dnes v Prešove pripravilo pre novinárov prezentáciu technológie zhodnocovania polymérových materiálov pyrolýzou, ktorú chceli vybudovať v Stropkove v investičnom náklade 34 miliónov eur (1,024 miliardy Sk).
Ekonomický riaditeľ spoločnosti Ján Juráš po prezentácii pre TASR povedal, že zamietavé stanovisko poslancov ich prekvapilo. \"Mali sme prísľub od mesta, že akékoľvek rozhodnutie podobného charakteru uskutočnia až po ukončení postupu EIA, poslanci však prijali stanovisko ešte pred tým, \" konštatoval Juráš. Zároveň dodal, že v regióne s vysokou nezamestnanosťou mienili postaviť ekologicky čistú technológiu, ktorá by priniesla viac ako 111 pracovných miest. Preto hodnotí takéto unáhlené rozhodnutie samosprávy ako nesystémový krok.
Argumenty poslancov v prípade neúmerného zaťaženia dopravy považuje Juráš za neopodstatnené, pretože podľa prieskumov investora, prejde denne mestom približne 1000 nákladných áut a prevádzka spoločnosti si bude vyžadovať denne prejazd okolo 16 kamiónov, čo je zanedbateľný počet.
Rovnako podľa riaditeľa neobstoja ani tvrdenia, že technológia by mohla zapríčiniť znečistenie ovzdušia, pričom sa opieral o stanoviská odborníkov z tejto oblasti, ktorých prizvali na dnešnú prezentáciu. \"35 rodinných domov, ktoré majú plynový kotol, vyprodukuje rovnaké množstvo emisií ako táto fabrika, \" vysvetlil ekonomický riaditeľ.
Za bezpečné Juráš pokladá aj nádrže na uskladňovanie ropných produktov. Tie sú vraj technicky podobné zásobníkom bežných benzínových čerpacích staníc. Okrem toho technológia počíta aj s vybudovaním záložnej nádrže, ktorá chráni okolie v prípade priesaku z jednotlivých zásobníkov. Možné ohrozenie podzemných zdrojov vody, ktorého sa obávajú poslanci, teda považuje spoločnosť za neopodstatnené.
Lokalitu pre tento projekt odporučilo počas prvých stretnutí podľa slov Juráša samotné mesto. Odborné posudky stáli približne 50.000 eur (1,5 milióna Sk). \"Aj napriek skutočnosti, že rozhodnutie už padlo, chceme proces EIA ukončiť a pokúsiť sa zmeniť stanovisko mesta aj keď tomu nedávam veľkú šancu, \" konštatoval Juráš. V prípade neúspechu realizácie tohto projektu v Stropkove, chce spoločnosť osloviť ďalšie mestá a lokality na Slovensku. Konateľ firmy Michal Kolcún uviedol, že po zverejnení zamietavého postoja v Stropkove o vybudovanie technológie už prejavili záujem aj majitelia pozemkov v Humennom, Prievidzi a Novákoch, pričom ide hlavne o súkromných prevádzkovateľov priemyselných parkov alebo podnikateľov, ktorí by mali záujem spolupracovať pri využívaní tejto technológie.
Mestské zastupiteľstvo v Stropkove prijalo nesúhlasné stanovisko k tomuto projektu na mimoriadnom zasadnutí 9. apríla tohto roka. Hovorca MsÚ Imrich Makó po zasadnutí informoval TASR, že dôvodom takéhoto rozhodnutia boli obavy zo zaťaženia a znehodnocovania životného prostredia v meste i v regióne. Prevádzka závodu je podľa poslancov vysoko náchylná na znečisťovanie ovzdušia, pričom by mohlo dôjsť aj k riziku kontaminácie povrchových i podzemných vôd. Okrem toho sa poslanci domnievajú, že v meste by mohlo v súvislosti s dovozom pneumatík určených na ďalšie spracovanie dôjsť k neúmernému zvýšeniu dopravného zaťaženia.
 

Vyberte región